I vikingenes spor til Grønland…….. Del 2: Den blå isen sett fra lufta

I vikingenes spor til Grønland…….. Del 2: Den blå isen sett fra lufta
Just landed at Narsarsuaq Airport.

Eirik Raude satte rett vest i sitt skip og fant Grønland. Vi fulgte i hans spor, men valgte luftveien.

En morgen i slutten av juli var vi på plass på lokale flyplassen like utenfor Reykjavik sentrum. Det blåste ganske kraftig og var overskyet. Jeg uroet meg litt. Ut i småfly i dårlig vær – og hvordan var været på Grønland når det er såpass friskt på Island?

Første glimt av Grønland. Foto: GMH

Men så ble jeg flau av tanken. Eirik Raude og hans ledsagere dro rett vest, de førte sitt skip gjennom et røft farvann uten å ane hva de ville finne.

Mens vår tids feige «vikinger» (som meg) bekymrer seg over litt vind – samtidig som vi vet hvor vi skal. Det blir for dumt.

Klar for avgang

Omsider beltet vi oss fast inne i det lille hvite flyet med omtrent 30 passasjerseter. Det var flere eldre danske turister, en håndfull som trolig var grønlendinger og noen backpackere – i tillegg til oss.

Turen til, Narsarsuaq airport var beregnet å snaue tre timer.

Flyplassen, som tidligere hadde vært en amerikansk flybase, ligger bare en kort båttur fra stedet hvor den gamle vikinghøvdingen Eirik Raude bygde sin gård for over 1000 år siden.

Smaragdgrønne vann og veldige breer. Foto: GMH

Og det var ingen grunn til å uroe seg, det skulle bli den fineste flyturen jeg har hatt noen gang.

Det første glimtet

Vinden merket vi lite til. Været ble bare bedre dess lenger vest vi kom, og vi fikk god service om bord.

Så var det bare å titte ut av flyvinduet. Og brått fikk vi øye på de grå spisse bergene som stakk opp fra havet. Rundt dem skinte små isberg, med blåturkise ringer rundt seg, oppover langs kysten. Vi fikk glimt av smaragdgrønne fjellvann og massive bretunger. Vi nærmet oss.

Så svingte flyet mot land rett over en fjord, som vi fulgte innover. Også her lå de blå isbergene rundt omkring. Med ett skimtet vi en flyplass der fremme. Da var det ingen tvil om at det var gamle Eiriksfjord vi nå fløy over. I dag heter fjorden Tunulliarfik.

Inn denne fjorden seilte Eirik Raude for første gang for over 1000 år siden. Tro om været var like vakkert den gang. Foto: GMH

Solfylt landing

Flyet tok en ekstra sving over området før det gjorde seg klar til landing. Dermed fikk vi også et glimt av stedet hvor Eirik Raude etablerte seg med sin familien rundt år 980 – som ligger på den andre siden av fjorden enn der flyplassen er.

Og endelig – etter en myk landing og rullet vi fram til den lille terminalbygget på Narsarsuaq Airport – en nedlangt amerikansk flybase omgjort til småflyplass.

En mild bris slo imot oss da vi gikk ut av flyet. Sola skinte fra nesten skyfri himmel og ønsket oss velkommen til Grønland.

Reisen til Grønland var en del av researchen til romanen «Kvinnen ved jordas kant» (utgitt 2017)

Les mer om «Kvinnen ved jordas kant» her

Les også mer om reisen til Grønland: Del 1: Saga Museum, Reykjavik

FCDBC9D1-1474-4019-82C88B5AB9D9F8A6-7A19EBBA-E761-42BC-ADE9C2EAC9FDE9D0

Save

0 Comments on “I vikingenes spor til Grønland…….. Del 2: Den blå isen sett fra lufta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.