I vikingenes spor til Grønland…….. DEL 1: Saga Museum, Reykjavik

I vikingenes spor til Grønland…….. DEL 1: Saga Museum, Reykjavik
Photo: Gunhild Haugnes

Sommeren for tre år siden dro jeg selv vesterled for å finne sporene etter Eirik Raude, barna hans Frøydis og Leiv – resten av de første vikingene på Grønland.

Jeg ville gi et så realistisk bilde som mulig av stedet på Grønland hvor den norskislandske høvdingen Eirik Raude etablerte en bosetting. Hvordan ser det ut der de tråkket rundt, hvordan er klimaet, naturen mm

Gården, som Eirik kalte Brattalid, lå på stedet som i dag heter Qassiarsuk. Det ligger innerst i fjorden Tunulliarfik (tidligere Eiriksfjord) helt sørvest på Grønland.

Dette fant jeg ut ved å Google.

Flyplass ved Eirik Raudes fjord

Men hvordan kommer man seg dit. Vel, det finnes mange svindyre cruise, jeg vurderte lenge å hive meg på en båttur fra Island til Grønland, som fulgte Eirik Raudes ruten.

Men så viste seg også at det var en småflyplass på andre siden av fjorden, nemlig Narsarsuaq lufthavn.

Og det gikk direktefly dit både fra Reykjavik og København, fant jeg ut.

Jeg valgte Reykjavik fordi jeg aldri hadde vært før. Så da var det bare å sette seg på et vanlig rutefly fra Oslo til Reykjavik. Min voksne sønn ble med på ferden.

Sagahistorien i voks

Frøydis Eiriksdatter i en heltemodig scene fra sagaene. Foto: Gunhild M. Haugnes

For å forberede oss på Grønlandsferden tok vi turen innom lille Saga Museum som ligger ved havna i Reykjavik – et lite hyggelig museum eller vokskabinett bestående av 17 mini-utstillinger med sentrale skikkelser fra sagaene.

Her er blant annet Leif Eiriksson, Snorre Sturlasson, Eigil Skallagrimsson og mange flere ”kjendiser” fra sagalitteraturen.

Men ekstra gøy er det å se at det er omtrent like mange kvinner som menn.

Frøydis og Torbjørg

Og to av dem er sentrale skikkelser fra den første grønlandske vikingbosettingen (og i romanen) nemlig Frøydis Eiriksdatter og Torbjørg Lillevolven.

Frøydis er Eirik Raudes stridige datter. På museet vises en scene fra sagaene om henne – hvor hun gnir et sverd mot brystene, en mann ligger død foran henne og krigere løper bak henne.

Hun ser skrekkelig og voldelig ut. Men egentlig er dette en heltemodig scene – og hun er omtrent 20 år og høygravid. Jeg valgte i romanen å gjøre henne penere enn hun er i museet.

Torbjørg Lillevolven, en mystisk sagakvinne. Foto: Gunhild M. Haugnes

Torbjørg en er en mystisk spåkvinne volve, som ser inn i framtiden og også trolig har magiske evner. Folk er både redd for henne, men har også dyp respekt for hennes kunnskaper og evner.

Jeg anbefaler alle som ønsker en rask innføring i sagahistorien en tur innom museet.

Bokblogger Tine Sundal har også vært der, les hennes blogg

Selv ble jeg ekstra inspirert etter besøket og gledet meg veldig til å komme til stedet hvor de to sterke kvinnene levde for omtrent 1000 år siden.

Google hjalp meg også til å finne et dansk reisebyrå som ordnet både fly tur-retur Reykjavik-Narsarsuaq, overnatting på hotell, båttur til Quassiarsuq, isfjordcruice med mer.

Mer om det i neste blogg fra Grønlandsferden.

Save

Save

Save

0 Comments on “I vikingenes spor til Grønland…….. DEL 1: Saga Museum, Reykjavik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.