I vikingenes spor til Grønland…….. DEL 4: De store oppdagerne
Eirik Raudes gård på Grønland fikk navnet Brattalid. I dag heter stedet Qassiarsuk og befolkes av et 100-talls mennesker som lever av sauehold.
Men det er Eiris sønn Leiv vi først legger merke til når vi kommer fram til Qassiarsuk-havna etter en kjøretur i motorbåt over fjorden.
I tillegg til min sønn og jeg var det kun et par backpackere og en norskislending ombord. Båtføreren var så opptatt av å snakke med sistnevnte at han nesten kjørte inn i et av de mange isbergene som lå i fjorden.
Pensjonat og statue
Bare noen titalls meter fra havna er det lett å få øye på en signalgult hus.
På veggen er det malt ”Leif Eriksson hostel”. Her kan turister og andre reisende overnatte.
På en høyde bak bygget skimter vi en statue. Det aner oss hvem det er, men vi legger likevel i vei opp over for å se.
Og ganske riktig. Det er selveste Leiv Eiriksson som står bredbeint og ser utover fjorden, som han en dag for over 1000 år siden kom seilende inn i stolthet etter å ha funnet et nytt land.
Det var et land han kalte Vinland – og som vi i dag har all grunn til å anta at er New Foundland i Canada.
Vinland = New Foundland
Det var ekteparet Helge og Anne Stine Ingstad som på 70-tallet fant spor av vikinger i den lille fiskerlandsbyen L´anse aux Meadow på nordspissen av New Foundland.
Ser man på kartet, vil man oppdage at avstanden ikke er så stor – men det kunne man jo ikke Leiv og mannskapet vite. De visste ikke en gang at det var et land i vest.
Vikinghøvdingen som oppdaget Grønland og etablerte bosetting her har ikke fått en egen statue på stedet hvor gården hans lå.
Men det finnes andre spor – et par minnesteiner er det og å er det stein-rester etter Brattalid.
Brattalid med strandlinje
Det er også satt opp informasjonstavler som viser hvor de ulike byggene på Brattalid lå.
Gården lå fint og lunt til nedenfor en liten knaus og bare et kort steinkast fra stranda. Det må ha vært enkelt å legge til og komme seg på sjøen.
Det er arkeologiske rester fra vikingtiden flere steder på Grønland. I Qassiarsuk er det, i tillegg til Brattalid, også rester av Tjodhilds kirke.
Religionskrig
Statuen som forestiller Leiv har et stort kors på brystet. For sagaene forteller også at Leiv før han oppdaget Vinland hadde vært i Nidaros. Der fikk han i oppgave av den norske kongen Olav Tryggvasson å kristne Grønland.
Dette likte ikke Eirik som sverget til de hedenske gudene. Men Tjodhild, Eiriks kone og Leivs mor, likte det sønnen fortalte om Hvitekrist. Hun trosset sin mektige mann og fikk den bygget.
Grunnmuren av kirka ligger rett ved dagens kirke – et godt stykke fra Brattalid. Men den var nok likevel fullt synlig – sikkert til Eiriks store forbitrelse.
Reisen til Grønland var en del av researchen til romanen «Kvinnen ved jordas kant» (utgitt 2017)
Mer om «Kvinnen ved jordas kant» her
Les også om reisen til Grønland: DEL 1: Saga Museum, Reykjavik
Les også om reisen til Grønland DEL 2: Den blå isen sett fra lufta
Les også om reisen til Grønland DEL 3: Det er grønt på Grønland
0 Comments on “I vikingenes spor til Grønland…….. DEL 4: De store oppdagerne”