En skål for Selma
Nyttårsforsett: Å lese tre bøker av kvinnelige Nobelprisvinnere i litteratur i løpet av 2019.
Nobels litteraturpris ble ikke delt ut i år. Årsaken er manglende tillit til Svenska Akademien etter en dårlig håndtering av et MeToo-varsel.
Som et svar på dette har svenske forlag gått sammen om å utgi noen av mesterverkene til de 14 kvinnene som har vunnet verdens mest prestisjetunge litteraturpris.
Rett før jul var jeg i Stockholm og dumpet innom en bokhandel ved Sergels torg. Og der stod de alle bøkene utstil – og til salgs.
Vår egen Sigrid Undset, selvfølgelig, med triologien om Kristin Lavransdatter. Det samme er svenskenes egen Selma Lagerlöf.
Hele listen:
1909: Selma Lagerlöf, Sverige
1926: Grazia Deledda, Italia
1928: Sigrid Undset: Norge
1938: Pearl S. Buck, USA
1945: Gabriella Mistral, Chile
1966: Nelly Sachs, Tyskland/Sverige
1991: Nadine Gordimer, Sør-Afrika
1993: Toni Morrison, USA
1996: Wislawa Szymborska, Polen
2004: Elfriede Jelinek, Østerrike
2007: Doris Lessing, Storbritannia
2009: Herta Müller, Romania/Tyskland
2013: Alice Munro, Canada
2015: Svetlana Alesijevitj, Hviterussland
Jeg prøvde å tenke etter hvem av disse jeg har lest noe av. Det var ikke mange, fant jeg ut. Flere hadde jeg ikke hørt om en gang.
STATUS: Jeg har lest to bøker av Toni Morrison, en av Nadine Gordimer, en av Doris Lessing, et par noveller av Alice Munro – i tillegg til en håndfull av Sigrid Undsets verker. En bok av Svetlana Aleksijevitj står urørt i bokhylla, foreløpig. Jeg bestemte med der og da at jeg skal lese minst tre bøker i 2019 av de ”ukjente” Nobelprisvinnerne.
Selma i kofferten
Mest flau er jeg over at jeg ikke har lest noe av Selma Lagerlöf. Hennes bok ble derfor med i kofferten hjem. Så da er det bare å finne tid til å sette seg i godstolen og kose seg med ”Herr Arnes Penningar” og ”Kejsarn av Portugallien”.
Det svenske språket kan bli en utfordring, men kanskje blir det en bedre opplevelse å lese på originalspråket. Vi får se. 🙂
PS: Derimot har jeg så til de grader lest en annen fantastisk svensk kvinnelig forfatter, nemlig Astrid Lindgren. Hun er fortsatt synlig både her og der i den svenske hovedstaden. På alt fra pengesedler til babyklær.
Legg igjen en kommentar