Teknologi redder verden. Hvorfor vil ikke jentene?

IT trengs overalt. IT er kommunikasjon. IT skaper velstand. IT er framtida. IT redder verden. Kom igjen da, jenter!

ChickTech HS 2013-87.jpg

Bare hver sjette søker til IT/Informatikk ved norske universiteter og høyskoler er jente. Slik har de vært de tre siste årene, viser fersk statistikk fra Samordna Opptak.

Over 30 år med massive kampanjer fra flere hold for å få jenter til å velge IT-fag har ikke virket.

NTNU har kjørt på med ekstrapoeng og ekstraplasser for jenter på datalinjene, samt tiltak som «Damer og Data» og prosjektet Ada. Ei stund hadde det effekt. Rundt år 2000 var over 30 prosent av studentene på datalinjen jenter – opp fra 6 prosent på det laveste. Men nå er man nesten tilbake til start.

I år er kun hver tiende søker ei jente – til NTNU-linjene Informatikk og Datateknikk.

Det er liten trøst at ikke er bedre andre steder, som for eksempel USA. Den ferske grasrotbevegelsen Girls Who Code jobber hardt med å inspirere jenter til å studere IT

Noen fakta de har hentet frem:

  • Kun 0,3 prosent av jentene på high-school valgte datateknologi på college
  • Kun 12 prosent av nyutdannede datastudenter er jenter. I 1984 var tallet 37 prosent.
  • I et rom med 25 ingeniører, vil bare 3 være jenter

Det er nesten ufattelig at det går den veien høna sparker med rekrutteringen av jenter til IT. For aldri har vel datafaget vært mer spennende nå med Internett, sosiale medier og mobil-apper.

Hva er grunnen til at unge jenter ikke vil?

Statsråd Rigmor Aasrud og sentrale IT-kvinner mener årsaken er jenters flokkmentalitet. Eller lever fortsatt myten om at IT handler om kvisete gutter foran en dataskjerm – med en slapp pizza og halvannen liter cola for hånden?

Og hvorfor skal vi mase om dette? Kan ikke jentene få fortsette å studere det de har lyst til, for eksempel helsefag – hvor jenteandelen er skyhøy?

Svaret er at teknologien er for viktig til å overlates til gutta (nesten) alene.

Som Girls Who Code sier; Det er viktig at også kvinner behersker det 21. århundres sentrale verktøy for innovasjon og sosial endring. De mener kjønnsbalanse i teknologiske fag sikrer økonomisk velstand for kvinner, familier og lokalsamfunn over hele verden.

Grunnleggeren av Girs Who Code, Reshma Saujani uttaler:

”This is more than just a program. It´s a movement.”

For IT er så utrolig mye mer enn The Gathering og programmering. Det er prosjektledelse,  sikkerhet, rådgivning, drift, webdesign, strategiarbeid mm. IT lar seg utmerket kombinere med andre fag og man kan jobbe i mange andre bransjer og sektorer enn IT-bransjen –  i skolen, innen miljøvern, innen transport etc.

Selv er jeg utdannet elektronikk-ingeniør, men har aldri programmert (det var mitt dårligste fag). Jeg har stort sett jobbet som journalist – med IT som spesialområde, og har fått lov til å være med på sette IT på dagsorden. Det har gitt meg mye, jeg angrer ikke.

Jenter vil hjelpe andre og skape en bedre verden. Det kan man når man med IT – for eksempel utvikle løsninger for helsejournal på nettbrett eller apper som overvåker blodtrykket.

Studier viser også at IT kan bidra til å løse fattigdomsproblemet. Flere u-land har fått en kraftig økonomisk vekst etter innføring av PCer og mobiltelefoni.

IT kan også være problematisk. Personvern, hacking, sjikane er bare noen av utfordringene samfunnet må løse i teknologialderen. Dette er ekstremt viktige spørsmål som vil ha enorm betydning for hvordan verden utvikler seg. Noen må stake ut kursen – det hadde vært fint om også kvinnelig tankesett fikk spille en avgjørende rolle.

IT-bransjen selv har for alvor innsett at kvinner er viktige for bransjen – jenter er etterspurt og attraktive. Noen går helt til topps. Giganter som HP, IBM og Yahoo styres i dag av kvinner. Her hjemme gjelder det både Microsoft Norge og HP Norge.

IT TRENGER JENTER, JENTER TRENGER IT!!! Hva venter dere på?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.